jet lag útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

Jet lag egyfajta alvászavar, amely a reakció közötti utazás időzónák .; Testünk természetes fejlődési alvás-ébrenlét ciklusban, hogy kötődik a mintákat a fény és a sötétség a környezetünkben. Ez a ciklus, az úgynevezett cirkadián ritmust, érint sok test folyamatait, beleértve a hőmérsékletet és a hormonszint .; Mivel utazik időzónák megváltoztatja a fény-sötét minták a környezetben, megzavarhatja a szervezet ritmusát. A változás még néhány óráig nem tűnik jelentős, de gyakran elég, hogy befolyásolja a szervezet alvás-ébrenlét ciklus. Például egy kaliforniai aki utazik New York kaphat egy ébresztőt a 07:00, de testét még mindig fut California időben, ahol csak 4 a.m .; A hatások a jet lag túlmutatnak az fáradtság néhány extra órával. Mivel a zavar az alvás-ébrenlét ciklus befolyásolja a szervezet hormon szintje, sok test folyamatait lehet dobni mérlegen, ami a különböző tünetek .; Tünetek; Tünetei jet lag lehet enyhe vagy súlyos, attól függően, hogy hány időzónák kereszt és az érzékenységet, hogy az ilyen változásokat. Minél több időzónák át, annál valószínűbb, hogy a test ritmusa lesz zavar, ami oda vezethet, hogy több súlyos tüneteket. A legtöbb ember, aki átlépett öt vagy több időzónát tapasztalni fogja, legalább néhány tünet, amely magában foglalhatja; Napközbeni álmosság; fejfájás; Álmatlanság; Nyugtalan alvás, esetleg gyakran felébrednek; Koncentrálási nehézség; Ítélőképesség; Gyomorpanaszok vagy enyhe hányinger

Tünetek

Tünetei jet lag lehet enyhe vagy súlyos, attól függően, hogy hány időzónák kereszt és az érzékenységet, hogy az ilyen változásokat. Minél több időzónák át, annál valószínűbb, hogy a test ritmusa lesz zavar, ami oda vezethet, hogy több súlyos tüneteket. A legtöbb ember, aki átlépett öt vagy több időzónát tapasztalni fogja, legalább néhány tünet, amely magában foglalhatja; Napközbeni álmosság; fejfájás; Álmatlanság; Nyugtalan alvás, esetleg gyakran felébrednek; Koncentrálási nehézség; Ítélőképesség; Gyomorpanaszok vagy enyhe hányinger

Diagnózis

Nincsenek tesztek jet lag, bár az oka általában nyilvánvaló. Ha jellegzetes tünetek, akkor nem kell, hogy forduljon orvoshoz.

Meddig tart?

Minden időzóna keresztbe az utazás során, ez kb egy nap, hogy alkalmazkodni tudjanak az új környezethez. Például ez eltarthat akár három napig egy utazó személy Kaliforniából New Yorkba, hogy úgy érzi, “normális” újra. Ha ez a személy utazik vissza Kaliforniába beállítása után a New York-i idő is eltelhet, mire a másik három nap visszailleszkedését California időben.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Bár semmi nem akadályozza a jet lag teljesen, utazók nem egy pár dolgot, hogy korlátozza a hatása

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Egyesek úgy vélik, hogy a melatonin hormon segít csökkenteni a jet lag. Ez a hormon, amely megvásárolható a pult felett, mint egy kiegészítő, veszik körülbelül 30 percig, mielőtt ágy napján utazási és legfeljebb négy nappal a megérkezés után, általában egy adag körülbelül 3 milligramm. Sokkal kisebb dózisban (1/2 milligramm) is lehet dolgozni, és néhány ember kell magasabb dózisok, kb 5 milligramm.

Mikor kell orvoshoz

Általában nem szükséges, hogy hívja az orvost, hogy kezelje a jet lag. Azonban meg kell hívni egy egészségügyi szakember, ha a tünetek nem tisztáztuk két héten belül.

Prognózis

Jet lag enyhe probléma, hogy megy el a saját néhány napon belül. Az emberek rendszeres rutin és az idős emberek kevésbé képesek tolerálni elmozdulások a világos-sötét ciklusok és hosszabb ideig tart vissza. Azonban még ezek az emberek, mind a tünetek el kell tűnnie két héten belül.