koponyaűri vérömleny

Koponyaűri vérömleny történik, ha egy véredény megreped belül az agy között vagy a koponya és az agy. A vérvétel (haematoma) tömöríti a agyszövet.

Koponyaűri vérömleny alakulhat ki, mivel a folyadék, ami körülveszi az agy nem tudja elnyelni az erő egy hirtelen csapás, vagy egy gyors megállás. Ezután az agy lehet csúszni erőteljesen ellen belső falára a koponya és legyen sérült.

Bár néhány fejsérülések – mint például egyik oka, hogy csak egy rövid eltelt tudat (agyrázkódás) – lehet kisebb, koponyaűri vérömleny potenciálisan életveszélyes, és gyakran azonnali kezelést igényel.

Koponyaűri vérömleny gyakran, de nem mindig, műtétre van szükség, hogy távolítsa el a vért.

Jelek és tünetek koponyaűri vérömleny nyilvánvaló lehet jobb után egy ütést a fejére, vagy esetleg több hétig is eltarthat, vagy ennél hosszabb időre. Akkor úgy tűnik, rendben, miután fejsérülést egy olyan időszakot, az úgynevezett tiszta intervallum. Azonban, az idő, nyomás az agy növekedésével, előállító néhány vagy az összes alábbi jelek és tünetek

Mikor kell orvoshoz

Ahogy egyre több vér kitölti az agyban vagy a szűk tér között az agy és a koponya, egyéb jelek és tünetek nyilvánvalóvá válhat, mint például a

subduralis haematoma

Koponyaűri vérömleny lehet életveszélyes. Sürgősségi orvosi kezelés gyakran szükséges.

Azonnal forduljon orvoshoz, miután egy ütést a fejére, ha

Jelei és tünetei a koponyaűri vérömleny nem lehet azonnal nyilvánvaló, így néz a későbbi fizikai, mentális és érzelmi változásokat. Például, ha valaki úgy tűnik, rendben, miután egy ütést a fejére, és tud beszélni, de aztán lesz eszméletlen, azonnal forduljanak orvoshoz.

Továbbá, még akkor is, ha jól érzi magát, kérjen meg valakit, hogy tartsa szemmel rád. Lehet, hogy a memória elvesztése után egy ütést a fejére, ezért előfordulhat, hogy felejtsd el, hogy végül. Valaki azt mondja, nagyobb valószínűséggel ismeri fel a figyelmeztető jeleket, és neked azonnal forduljon orvoshoz.

haematoma

Az ok a koponyaűri vérzést (vérzés) általában egy fejsérülés, amely gyakran a személygépkocsi, motorkerékpár vagy kerékpár balesetek, esések, támadások, és sportsérülések. Enyhe fejsérülést nagyobb valószínűséggel okoznak vérömleny, ha egy idősebb felnőtt, különösen, ha figyelembe egy antikoaguláns vagy vérlemezke-gátló gyógyszerek, mint az aszpirin. Akkor egy súlyos sérülés is, ha nincs nyílt seb, zúzódás vagy egyéb külső jele károkat.

A vérömleny is lehet az subduralis haematoma, epidurális hematóma vagy intraparenchymal vérömleny.

Ez akkor fordul elő, ha a vérerek – általában erek – szakadás az agy és a legkülső három membrán réteg, amely kiterjed az agy (dura mater). A szivárgó vér alkot vérömleny, hogy összenyomja az agyszövet. Ha a vérömleny tartja bővülő, fokozatos csökkenése a tudatban történik, esetleg halálhoz.

A három típusú szubdurális haematoma

Mindhárom típus orvosi ellátást igényelnek, amint jelek és tünetek jelentkeznek, vagy tartós agykárosodást okozhat.

Intraparenchymal vérömleny

A kockázat a subduralis hematoma nagyobb azok számára, akik

Más néven extradurális vérömleny, az ilyen típusú fordul elő, amikor a véredények – általában egy artéria – megreped közötti külső felülete a dura mater és a koponya. Blood majd szivárog között a dura mater és a koponya alkotnak egy tömeget, hogy összenyomja az agyszövetben.

Vannak, akik ezt a fajta sérülés marad tudatos, de a legtöbb lesz álmos vagy eszméletlen attól a pillanattól kezdve a trauma. Epidurális hematóma, ami befolyásolja egy artériát az agyban akár halálos is lehet, ha nem kap azonnali kezelés.

Ez a fajta haematoma, más néven intracerebrális vérömleny, akkor fordul elő, amikor a vér medencék az agyban. Miután egy fejtrauma, lehet több súlyos intraparenchymal haematoma.

A trauma okozza intraparenchymal vérömlenyek gyakran felelős az úgynevezett fehérállomány nyírási sérülések – szakadt axonok az agy fehérállomány. Axonok szállítására elektromos impulzusokat, illetve az üzenetek, a neuronok az agy a test többi részébe. Ha ez a kapcsolat nyírt, súlyos agykárosodást okozhat.

Diagnosztizálása koponyaűri vérömleny is nehéz, mert az egyének tűnhet finom sérülés után. Ugyanakkor az orvosok általában feltételezik, hogy a progresszív eszméletvesztés után fejsérülés okozta vérzés a koponyán belül, amíg az ellenkezőjét bizonyította.

Sebészet

Képalkotó módszerek a legjobb módja, hogy meghatározza a helyzetét és méretét a vérömleny. Ezek tartalmazzák

Néhány vérömlenyek nem kell eltávolítani, mert ők kicsi, és nem termelnek jelek vagy tünetek. De hiszen a jelek és tünetek jelenhetnek meg, vagy rosszabbodnak nappal vagy héttel a sérülés után, ha nem a műtét, akkor lehet, hogy figyelte a neurológiai változások, már a koponyán belüli nyomás ellenőrizni és mennek ismételt fej CT-felvételeket.

Felépülés

Ha az előírtnál vérhígító gyógyszerek, mint a warfarin, akkor lehet, terápia, hogy megfordítsa a hatását a gyógyszer, és csökkenti annak kockázatát, további vérzés. Lehetőségek irányváltó vérhígító közé beadását a K-vitamin és a friss fagyasztott plazma.

Vérömleny kezelésére gyakran műtét. A műtét típusa függ a jellemzői a vérömleny. lehetőségek közé

A műtét után, orvosa antikonvulzív gyógyszerek akár egy év után a trauma csökkenti vagy gátolja a poszttraumás görcsök. Hosszú távú görcsoldó kezelésre lehet szükség, ha görcsrohamok is.

Egyéb feltételek, amelyek továbbra is egy ideig a műtét után tartalmazzák

Recovery után koponyaűri vérömleny lehet hosszabbítani, és hiányosak lehetnek. Ha továbbra is idegrendszeri problémák kezelés után, akkor szükség lehet a szakmai és fizikai terápiát.

A türelem a legfontosabb, hogy megbirkózzanak az agyi sérülések. Felnőttek megtapasztalhatják a legtöbb gyógyulásuk során az első hat hónapban. Lehet továbbra is tapasztalja kisebb, fokozatos javulás akár két év után a vérömleny.

A következő tippek segíthetnek, hogy a simább helyreállítási

Ezek a lépések segíthetnek megelőzése vagy minimálisra csökkentése fejsérülés

keresse fel orvosát